"El que m'agrada de tu" és una activitat molt dinàmica. Tots els alumnes s'aferren un paper en blanc a l'esquena i durant 10 minuts es van passejant per la classe escrivint a la resta de companys/es qualitats dels altres de forma sincera i oberta.
Practicam la humilitat de reconèixer els dons d'altres i ens sentim apreciats.
Na Daniela, com a gran cavallista que és, ens ha presentat un llibre molt especial per ella.
"Nochero" és un cavallet negre. Quan una desgràcia familiar li trenca el cor, es queda molt trist i perd l'interès per tot. Fins que una nit escolta una música meravellosa que el transforma per dins.
En aquest conte, es destaca la importància de l'alegria.
Els alumnes han de ferper equips arguments a favor i en contra. (6 en total)
Es puntúa a l'equip que suggereix arguments no repetits i que els ha revisat ortogràficament(es valora que tots participin i siguin creatius en el seus arguments).
Es revisen tots i s'anoten els arguments a favor i en contra que posteriorment estudiaran per poder fer el debat.
Es divideix la classe en 2 grups: a favor i en contra.
Comença el debat.
Arguments a favor fets per 4A i 4B. - Els animals seran més dòcils amb els humans. - S' ajuden mútuament animals a persones i a l'inrevés. - Tindries a casa un amic que no es pot comprar. - Et protegeix d'atacs d'altres persones. - Es poden preocupar de les persones. Et vol. - Seran els teus millors amics. - Tens companyia. - Et donen el seu amor. - Et mostren el seus fills. - Podem tenir-los a casa, fins i tot al llit. - Et pot protegir d'altres animals. - Podem fer un retrat d'aquest animal salvatge - Podem acaronar-los quan estan tranquils. - Els seus fillets poden estar al nostre costat. - Poden ser les nostres mascotes. - Podem fer pel·lícules amb ells. - Ens poden ensenyar llocs nous.
Arguments en contra fets per 4A i 4B. - Poden posar-nos en situació de perill. - Ens poden transmetre malalties. - Podrien atacar-nos a nosaltres o a altres animals. - Es posen nerviosos tancats a les nostres cases. - Potser perillós per les persones estar davant d'ells. - Ensinistrar-los és possiblement matar-los. - Es mengen el nostre menjar. (hort) - No et pots fiar perquè són animals salvatges. - Necessiten estar en el seu hàbitat. - Perden el seu instint animal. - Tenen que estar amb la seva família que els protegeix. - Es fan dèbils i perden el seu instint. - Les cries han de viure lliures per aprendre. - Després d'ensinistrar-los poden canviar el seu caràcter i tornar a ser salvatges. - Estaran tristos perquè estan lluny de la seva família. - És necessari que mengen el que volen, no el que els donem. - Si els donem confiança en el nostre menjar, després poden menjar aliments enverinats per altres homes.
Ayoub ha triat un llibre de la biblioteca d'aula que li agrada molt!
I aquest és
"L'Atles de la història del món"
Una petita enciclopèdia per a grans curiosos!
Al llarg de la seva història, les persones han viatjat, construït, inventat... La població humana ha crescut i ha canviat l'aspecte de la Terra.
Aquest llibre fet amb imatges proposa un viatge per nostre planeta des de la prehistòria fins ara, per conèixer la gran aventura humana a tots els continents. com eren els nostres avatpassats? On vivíen? Com es desplaçaven? Quan es van construir els monuments que coneixem?
En aquest atles de la història del món hi ha mil coses per veure i aprendre!
En Lluís és un gran apassionat del ball pagès i ens ha presentat un llibre on s'expliquen els orígens d'aquest ball tradicional de Formentera. Gràcies Lluís!
En Tono és un gran seguidor dels youtubers més actuals i avui ens ha fet la seva presentació del llibre. Cal dir que s'ho ha pres amb moltes ganes! Enhorabona!
"Los siete cavernícolas"
Contra las pinturas del diablo
Les boges aventures d'uns nens que van canviar la història de la humanitat.
Els set cavernícoles volen pintar per anar de caça però els grans s'ho impedeixen. Llavors decideixen fer-se amb una mica de pintura i després de posar a prova el seu valor 'comença l'aventura!
Al final, no cacen, però accidentalment es converteixen en els primeríssims pintors de la cova al estampar les seves mans a les parets i el sostre.
Realitzar avions de paper és una especialitat de l'Origami o papiroflèxia que estimula diferents àrees dels nens i nenes però complint el propòsit principal que busquem: desenvolupar-los mentres juguem.
I que millor manera que jugant a crear i llançar avions a l'espai? En aquesta activitat de Tutoria hem llençat els nostres objectius per aquest curs en forma de desig. Es cumpliran tots? Ho sabrem al juny!
Mentres tant, aquí tenim una pàgina web on hi podem trobar tutorials per a fer avions de paper (clic).
El nou programa de Clan TV LUNNIS Y... ¡ACCIÓN!ensenya com funciona el cinema a través de manualitats.
La youtuber BJ, i els seus majors fans Agus i Lui ens acompanyen amb els seus vídeos tutorials que expliquen la importància d'aspectes com la música, els decorats, el vestuari, l'atrezzo..., elements bàsics en la televisió, el teatre o el cinema.
El projecte es pot veure tant a la seva pàgina web com al canal de YouTube de la cadena.
Gràcies al "aprendre fent" podeu replicar els senzills passos. Només necessitareu materials de reciclatge i elements senzills.
A més, tot aquest material s'amplia amb una sèrie de guies didàctiques (que es podran descarregar des de la web de Clan) i l'aplicació de stop motion: Stop Motion Lunnis, disponible a a Play Store i en Apple Store.
Abans de partir de vacances, la Comunitat de Grans ha fet una desfilada de "Carabasses Disfressades", on s'han pogut veure les creacions fetes per 4t, 5è i 6è a través del treball cooperatiu.
El nostre Booktuber Felipe avui ens ha portat un llibre molt conegut per tots!
Encara que el nom pugui sonar-nos a pel·lícula de por (El Dia de Morts), en realitat és una celebració a la vida, plena de molt d'amor, on s'honra als éssers estimats que ja van partir d'aquest pla. A Mèxic celebren als morts a tot color, amb menjar, música i sobretot amb l'esperança del retrobament, perquè saben que la mort no és la fi.
S'acosta el dia de Tots Sants... i avui coneixem la forma en que els mexicans celebren aquest dia.
"Coco"
Miguel és un nen que somia amb ser músic, però la seva família l'hi prohibeix perquè el seu rebesavi, músic, els va abandonar, i volen obligar a Miguel a ser sabater, com tots els membres de la família. Per accident, Miguel entra a la Terra dels Morts, d'on només podrà sortir si un familiar difunt li concedeix la seva benedicció, però la seva rebesàvia es nega a deixar-ho tornar amb els vius si no promet que no serà músic. A causa d'això, Miguel escapa d'ella i comença a buscar el seu rebesavi.
A la pel·lícula Coco aprenem que la veritable mort és quan ens oblidem dels éssers estimats que ja van partir. Mentre seguim recordant als nostres familiars i amics que ja van morir, és com si seguissin amb nosaltres. No importa que ja no estiguin físicament, l'amor es conserva intacte.
Aquí vos deixam un enllaç amb una de les cançons més emotives de la pel·lícula!
En Pablo ha estat el següent booktuber que ens ha contat un dels llibres de la col·lecció dels "Futbolísimos".
Els Futbolísimos és una col·lecció de futbol i misteri protagonitzada per un grup de nois i noies de 11 anys. Van junts al col·legi, juguen a futbol al Soto Alt Futbol Club i han fet un pacte secret: sempre seran amics i sempre jugaran junts a futbol, passi el que passi.
Per això, cada vegada que ocorre un nou misteri i l'equip o la seva amistat corren perill, ells convoquen el pacte de "Els Futbolísimos" per trobar una solució.
"Los futbolísimos"
El misterio del castillo embrujado
"Els Futbolísimos" viatgen a Escòcia per participar en el mític torneig dels sis clans. Hauran de superar proves duríssimes amb l'única finalitat d'aconseguir el castell Mac Leod. Però quin interès té Morley en aquest castell? I el que és molt més inquietant... quina estranya presència s'apareix cada nit als Futbolísmos?
Enhorabona per la teva exposició Pablo!
Aquí teniu l'enllaç directe a la pàgina de Los Futbolísimos on hi podràs trobar jocs i misteris per resoldre, a més d'articles que segurament et seran molt útils!
Segons la Real Acadèmia Espanyola, la mecanografia és l'art d'escriure a màquina.
Fa uns quants anys per saber escriure bé en una màquina calia anar a classes de mecanografia i passar moltes hores amb màquines d'escriure en una acadèmia fent un esforç important en prémer cada tecla perquè el caràcter s'imprimís correctament.
En l'actualitat, escriure amb l'ordinador és molt més senzill ja que les pulsacions en un teclat d'ordinador no necessiten tanta pressió i a més no ens hem de desplaçar a cap lloc perquè quasi tothom té un ordinador disponible.
Si estem tant de temps davant d'un ordinador, per què no ho aprofitem per aprendre i augmentar la velocitat d'escriptura?
Escriure ràpid té molts avantatges tant laborals com d'oci.
En la majoria dels treballs l'ús continu de l'ordinador és un fet. En llocs d'atenció al client, teleoperadores o metges, és important que qui està a l'altra banda no hagi d'esperar a que acabi d'escriure. També els informàtics, administratius, advocats, policies, directius... i moltes més professions dediquen part important del seu temps a l'ordinador.
Els nens són un altre grup que cada vegada més passen temps davant de l'ordinador. A més de per a realitzar treballs de l'escola, en els seus jocs "xategen" i escriuen contínuament.
Cal insistir en el fet que aprofitin aquestes hores d'ordinador per escriure ràpid i correctament. A més ells poden fer-ho amb més facilitat doncs hi ha jocs per aprendre mecanografia que els enganxaran més que a un adult.
També és important que els nens no escriguin amb faltes d'ortografia ni usant abreviatures ortogràficament incorrectes ja que si no tenen la suficient maduresa, poden incorporar-lo a un aprenentatge incorrecte del llenguatge.
El programa ENGRESCATS dedica un dels seus capítols al TREBALL COOPERATIU:
1.-Què és l'aprenentatge cooperatiu?
És una eina d'aprenentatge en la qual els alumnes s'organitzen en petits grups per treballar junts amb la intenció d'aconseguir metes i objectius comuns.
2.- Per què treballem de forma cooperativa?
La cooperació, el treballar junts, la discussió en grup i el conflicte cognitiu que es produeix quan s'introdueixen punts de mira diferents, permeten l'alumne aprendre coses noves, rectificar, consolidar o reformar aprenentatges assolits.
I totes aquestes interaccions ajuden els nens i nenes a establir relacions solidàries, respectar les diferents perspectives i desenvolupar habilitats socials.
3.- Quins objectius volem aconseguir?
Els objectius que volem aconseguir fent que els alumnes facin servir el treball cooperatiu són els següents.
Establir relacions solidàries entre els alumnes.
Incrementar el rendiment de tots els alumnes.
Aconseguir un nivell superior de raonament dels alumnes.
Sara ens ha presentat la seva novela preferida... Tenim moltes amants dels cavalls entre nosaltres, que avui escoltaven fascinades, amb ganes de fer un tast d'aquesta lectura!
"Cartoon compite de nuevo"
El
somni més desitjat de Marta és ser una bona amazona i participar en
competicions de salt. Per això compta amb Cartoon, el cavall amb el que la seva mare va guanyar grans premis. Però
abans haurà de convèncer els seus pares que tant ella, com el vell
Cartoon, estan preparats.
Alguna vegada has sentit o pensat alguna cosa que t'ha resultat difícil d'expressar?
Crec que a tots ens ha passat alguna vegada.
Normalment, no expressar el que se sent crea frustració i si ens anem guardant les coses, al final podrem sentir molt estrès...
Per això, a la classe he portat aquesta BÚSTIA, per començar a expressar a la mestra sentiments, desigs, confidències, pors... i tot allò que encara no m'atreveixo o no trobo el moment adient per dir-li. Així junts, segur que trobem una solució!
Que no quedi res dintre que ens faci sentir malament!
A català hem fet una comprensió oral a partir d'un RAP del grup musical "Xiula", que parla de com afrontar la visita d'aquests amics tan fastigosets als nostres caps!
Col·laborarem amb el projecte que duen a terme científics de tot el món...
Es tracta de recopilar observacions, recollir dades, etc. perquè els científics puguin comprendre millor els efectes del plàstic a Formentera.
Hi poden participar tots els ciutadans i nosaltres, com a escola, ens hi hem apuntat!
El primer pas ha estat omplir una enquesta anònima per saber els hàbits i costums sobre la utilització i reciclatge de plàstics i altres matèries dels alumnes de Formentera.
Avui Ainhoa ens ha presentat el seu llibre preferit:
"La diversión de Martina"
Martina D'Antiochia és una de les YouTubers més populars del nostre país. Amb tan sols deu anys, va dir als seus pares que volia obrir un canal a Youtube i ells, lluny d'espantar-se, la van ajudar a filmar i editar els vídeos.
Tres anys més tard, ja té més de 2 milions de seguidors, 25 milions de visualitzacions ¡al mes! i una sèrie de llibres d'aventures
A Tutoria hem aprofitat per parlar, escoltar i decidir quines coses ens agradaria millorar de la nostra Comunitat de Grans:
Aviat podrem veure totes les idees de la Comunitat i així TOTS JUNTS, poder fer-la realitat. Volem aconseguir un espai on poder jugar, divertir-nos, tenir la oportunitat de fer el que ens agrada, estar còmodes i realitzar activitats que ens facin sentir bé!
L'imperi Romàva fer grans aportacions culturals a la nostra societat. Una de les més importants és el nostre idioma. Segur que alguna vegada t'has parat a pensar que el castellà, el català o l'italià s'assemblen molt. Això és degut a que tots aquests idiomes provenen del llatí (la llengua de l'imperi).
A més, tenien un sistema d' enumeració que avui en dia el podem veure en algunes ocasions.
Per practicar-los tenim dos enllaços que t'ho passaràs d' allò més bé.